miércoles, 2 de noviembre de 2011

SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI / ÑOQUIS DE CALABAZA

Esta receta se puede ver en castellano aquí.

Ebbe a sütőtökös gnocchiba az első pillanatban szerelmes lettem amikor megláttam, de annyi sütőtökös recept lett hirtelen a tarsolyban az utóbbi hetekben, hogy ez idáig még nem került rá sor. A tököt már szombaton megvettem hozzá, de aztán a dolgok másképp alakultak. Aztán megláttam, hogy Zizi meghosszabbította péntekig a receptbeküldés határidejét a VKF-re, úgyhogy gondoltam egy merészet és gyorsan nekiálltam ma, hogy be tudjam még küldeni. A Zizi által meghirdetett játékra ugyanis sütőtökből készült, hús- és halmentes ételek receptjeit várják.
Furcsa, hogy én, aki életem első 30 évében sütőtököt még közelről sem láttam (nemhogy ettem volna) annyit eszek belőle mostanában, hogy csak na. Nem múlik el hét, hogy ne készítenék valami „tököset”. Nem is értem miért nem volt nálunk otthon szokás enni ezt a finomságot. De a lényeg az, hogy most behozom a hátrányt. Amellett hogy nagyon finom az sem elhanyagolható, hogy alig van benne kalória, úgyhogy lelkiismeret-furdalás nélkül lehet majszolni. Álljunk hát neki!

Hozzávalók (4 személyre egy kb. 1 kg-os sütőtök):

A gnocchihoz:
• ½ kg tisztított sütőtökbél
• 30 g krémes túró
• 60 g reszelt parmezán sajt
• 60 g reszelt érett juhsajt
• 1 kisebb tojás
• reszelt szerecsendió
• 4 e.k. zsemlemorzsa
• só
• liszt

A szószhoz:
• 60 g vaj
• 4 zsályalevél
• 1 e.k. mák
• 3 e.k. reszelt parmezán sajt

Megmossuk a tököt, levágjuk a felső harmadát és félretesszük. Az alsó részéből kiszedjük a magokat és kitisztítjuk a belsejét. Ezután éles késsel óvatosan lefarigcsálunk belülről a tökhúsból fél kilónyit, amit felhasználunk a gnocchihoz, a tök pedig szép öblös lesz. Az apróra vágott tökbelet alufóliába csomagoljuk és egy tepsin 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Miközben sül, lereszeljük a sajtokat és előkészítjük a többi hozzávalót is. Ha lejárt az idő, kivesszük a sütőből és hagyjuk hűlni. Alufóliába csomagoljuk a tök alsó részét is és kb. 15 percig sütjük 200 fokon. Mikor a tökbél már egy kicsit kihűlt tegyük egy szűrőbe, hogy az esetleges lé lecsepegjen róla. Amikor letelt a sütési idő vegyük ki a tök alsó részét, bontsuk meg rajta a fóliát hogy a gőz távozni tudjon és tegyük félre. A már kihűlt tökbelet villával jól törjük össze és adjuk hozzá a többi alapanyagot, kivéve a lisztet. Dolgozzuk jól össze és apránként annyi, de éppen csak annyi lisztet adjunk hozzá, hogy kezelhető tésztát kapjuk. Vigyázat, ha túl sok lisztet teszünk bele, túl kemény lesz a gnocchi. Ezután megformázzuk a nudlikat. Akinek nincs ehhez alkalmatos recés deszkája, az egy lefordított villa hátán is „berecézheti”. Amikor minddel készen vagyunk, felteszünk vizet forralni és előkészítjük a sült kibelezett tököt egy tálra. Felhevítjük a vajat egy serpenyőben és megpirítjuk benne a zsályaleveleket (amiket félreteszünk), majd beleszórjuk a mákot, megpirítjuk egy kicsit és félrehúzzuk a vajat. A forrásban lévő vízbe teszünk egy kevés sót és apránként kifőzzük benne a gnocchit. Amint megfőtt az első adag, szűrőkanállal kimerjük és a kibelezett, sült, még meleg tökbe tesszük. Meglocsoljuk egy-két kanálnyi zsályás-mákos barna vajjal és megszórjuk egy kevés parmezán sajttal. Ezután jöhet a következő adag forró gnocchi, újra vaj és parmezán. Ezt addig rétegezzük, amíg a tök meg nem telik. Az utolsó réteg gnocchit is meglocsoljuk vajjal, megszórjuk parmezánnal és a pirított zsályalevelekkel díszítjük. Hihetetlenül finom, ahogy a gnocchi egybeolvad a vajjal és a parmezán sajttal, amit csak még érdekesebbé tesz a pirított mák íze és a tök belsö falából lefaragott egy-egy darabka.
Mmm... ajánlom, hogy próbáljátok ki. Jó étvágyat hozzá!


Ez a recept a "PASTA ¡qué pasión!" tésztaspecialitásokat tartalmazó szakácskönyvből való.

2 comentarios:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...